Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 16. kesäkuuta 2015

Putkihommia ja matkamuisteloita

Olisipas ollut mukavaa lötkötellä tämä päivä ja palautua pitkistä ajomatkoista, mutta se ei oikein nyt onnistu. Vuotavaa putkea oli alettava etsimään.

Miekkonen on sen verran kätevä kaveri, että hän osaa kaikkea. Työkalut pysyy kädessä, osaa rakentaa, säätää, korjata autoja, muurata, ohjelmoida ja vaikka mitä. Hän sai kaivettua ja porattua pihaa sieltä, missä nurmikko lilluu vedessä. Vuotokohta ei kuitenkaan ollut nurmikon alla vaan jouduttiin poraamaan kivetystä.

Nyt kuitenkin näyttää, että vuoto ei ole siinäkään, vaan tulee talon seinän alta, missä putki kulkee. Ei auta kuin porata niin pitkään, että vuoto kohta tulee eteen. Aikamoinen projekti. Saa nähdä miten tässä käy.

Saimme kuitenkin jo eilen vedet päälle niin, että miekkonen liitti suoraan uuden letkun kämppäämme jostain vesiputkesta, niin että se jotenkin kiertää vuotokohdan. Meillä on sellainen tilapäinen viritys nyt.

Koira on levännyt koko päivän. Se on matkustamisesta ihan puhki. Meidän Jami on käynyt 12 maassa jo elämänsä aikana. Se on sellainen matkarekku.

Euroopassa on nykyään niin helppo matkustaa koiran kanssa. Muutamia asioita täytyy vaan huomioida. On tosiaan oltava voimassa olevat rabiesrokotukset ja merkinnät niistä passissa. On oltava mikrosiru ja passi.

Manner-Euroopassa ei oikeastaan ole mitään erityssääntöjä. Täällä voi vapaasti liikkua maasta toiseen kun nuo edellä mainitut asiat on kunnossa. Sen sijaan, Suomeen palatessa täytyy koiralla olla Ekinokokkoosi lääkitys annettuna ja siitä eläinlääkärin merkintä passissa. Suomessa ei esiinny Ekinokokkoosia, joten Suomi on tarkka siitä, että sitä ei tulekkaan. Norja on toinen maa, joka tämän Ekinokokkoosin vaatii. Jos matkustat suoraan Suomesta Norjaan, lääkitystä ei tarvita. Jos matkustat Ruotsin kautta, lääkityksen tarvitsee. Jos asia on sinulle ajankohtainen, niin googleta "28 päivän sääntö". Eviran sivuilta löytyy tietoa.

Jos kuitenkin tulee koiran kanssa tänne eteläiseen Eurooppaan, niin muutamia juttuja pitää muistaa. Täällä on erilaisia sairauksia kuin pohjoisessa. Suomen koirille ei automaattisesti esimerkiksi anneta Leptospiroosi rokotusta, mutta täällä Espanjassa se on hyvä olla. Täällä se tulee mm. Rabiesrokotuksen mukana. Täällä ja Italiassa on myös sydänmatoa, joten koiralle pitää säännöllisesti laittaa niitä tiettyjä tippoja niskavilloihin ja kannattaa pitää punkkipantaa, joka suojaa myös hyttysiltä, jotka kantaa kaikenlaista. Italiaan ja Espanjaan tulee Afrikasta kaikenlaista ja koiria tuodaan kai salaakin meren yli sieltä. Siksi kannattaa suojata oma lemmikki hyvin, että ei saa hajuja nuuskutellessaan tauteja.

Muuten koiran kanssa matkustaminen ei ole oikeastaan hankalaa. Etenkin kun ennalta selvittää koiraystävälliset hotellit. Hotels.com ja Booking.com on hyvä paikka selailla hotelleja ja sieltä löytyy eläinystävällisiä hotelleja paljonkin. Monet hotellit veloittaa eläimestä viidestä kymmeneen euroa lisämaksua.

Meidän vuokraama kämppä oli todella kiva ja pariskunta, joka sitä vuokrasi olivat todella ystävällisiä. Rouva kyseli joka päivä, että voiko hän pestä meidän pyykkiämme tai tuoda jotain. Hän nouti joka aamu leipomosta meille tuoretta sämpylää ja leivosta. Matka oli onnistunut, mutta rahaa paloi.

Italiassa ja Ranskassa automatkaa viettävien on syytä laskea matkabudjettiinsa lisää pari sataa euroa tietulleille. Etenkään Italiassa et pääse minnekkään ilman maksamista. Navigaattorimme esimerkiksi laski, että ilmaistietä Modenaan olisi matka kestänyt reilu kolme tuntia. Maksullinen tie vei sinne reilu tunnissa. Moottoritiet ovat Euroopassa yleensä hyvässä kunnossa. Paljon paremmassa kunnossa kuin Suomessa. Joka paikkaan kulkee hyvät motarit ja pääsee ajelemaan mukavaa vauhtia. Ne vaan suurimmaksi osaksi ovat maksullisia teitä.

Espanjassa maksullisia teitä on vähemmän ja täällä voi helposti valita myös ilmaisteitä.

Tässä vielä muutamia kuvia matkaltamme. Monacon jahteja ja Formularadalla kruisailua. 

Venetsian kanaaleita ja kauniita rakennuksia. Muutama Modenan luksusauto Alppimaisemaa


 Romeon ja Julian kaupunki Verona3 kommenttia:

 1. Voi vitsit noita kuvia! Niin erilaisia maisemia ja tunnelmia.

  Onneksi vesivuoto ei jättänyt teitä ihan vedettä. Ja onni on sulla tollainen monitoimi-multitalent-mies!

  Meidän kesäreissukin on ollut tässä työn alla ja alkaakin olla toteutusta vaille valmis. Yksi haasteista onkin löytää juuri niitä koiraystävällisiä majoituksia. Ymmärrän, että jotkut haluavat ottaa lisämaksun koirista, mutta yksikin paikka olisi ottanut koirista 60e ylimääräistä... Ei kiitos.

  Lueskelin muuten Ruotsin ja Norjan tietulleista, että ne kuvaavat auton rekkarin, eikä niissä tarvitse pysähtyä. Miten Etelä-Euroopassa tietullit toimii? Onko ne niinkuin ameriikkalaisissa leffoissa semmoisia kopperoita, joihin maksetaan vai onko nekin automaattisia?

  Ja lopuksi; oli muuten tosi tosi kiva seurata sun matkaraporttia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun ukkeli on kyllä kovin taitava. Mä en sitten osaakkaan mitään hyödyllistä :D

   Ah, lähettekö Norjaan ja Ruotsiin? Meidän Lofoottireissulla ei jouduttu kertaakaan tulliin. Eikä Ruotsin Lapissakaan.
   Portugalissa pitää antaa kortti kun tulee rajan yli ja sitten ne kuvaavat rekkarin ja kaikki veloitetaan kortilta sitten aina kun rekkari osuu kameraan.
   Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa on vanhanaikaiset tulliportit joihin mennään ja maksetaan joko luukulla olevalle ihmiselle tai automaatilla ja sitten portti aukeaa.

   60 euroa koirasta on kyllä kiskurihinta! Pohjoismaissa ei hirveästi ole esim. Ibis ketjun hotelleja, mutta ne on koiran kanssa tosi käteviä ja ihan hyviä perushotelleja.
   Yksi mitä kans harrastetaan on just vuokrata ihan kämppä. Kunhan varmistaa että ottavat koiria myös. Me ollaan viokrattu kämppä Norjasta, Portugalista, Espanjasta ja Italiasta. Se on toimiva ratkaisu koiran kanssa ja etenkin ns. kalliissa maissa koska silloin voi ruuat laittaa itse pitkälti eikä tartte kaikkia ruokailuja hoitaa ravintoloissa.

   Kiitos kiva kuulla :)

   Poista
  2. Ruotsi - Norja - turnee päätettiin jättää tuleville kesille, kun ukollakin on oikea kesäloma. Tai no, Norjaa saattaa nytkin lipsahtaa meidän reitille... ;)

   Poista