lauantai 13. joulukuuta 2014

Muuttaminen Espanjaan

Blogiani lukenut henkilö pyysi, että kirjottaisin Espanjaan muuttamisesta ja siitä mitä se käytännössä tarkoittaa. Tässä omia kokemuksiani.

Alkuun sanon, että riippuu siitä kuka muuttaa ja mitä tekemään. Kaikki EU:n kansalaiset saavat oleskella toisessa EU-maassa vapaasti ja myös työskennellä vapaasti. On kuitenkin tiettyjä asioita, joita muuttaessa Espanjaan täytyy huomioida.

Ensiksikin kuka muuttaa? JA, minkälaisia palveluita haluat saada?
Jos haluaa avata tilin pankkiin Espanjassa, henkilöllä täytyy olla NIE-numero ja tämän NIE-numeron saa poliisiasemalta. Se on eräänlainen tunnus, joka on henkilökohtainen ja sitä voisi ajatella eräänlaisena "henkilötunnuksena". NIE-numeroa sinulta tullaan kysymään asioidessasi vaikkapa lääkärissä tai juurikin siellä pankissa.
NIE-numeroa haetaan poliisilaitokselta. Se kannattaa hankkia, jos Espanjaan aikoo tulla oleskelemaan. Minä itse menin aamusta Torremolinoksen poliisilaitokselle jonottamaan. Sieltä sain sitten tunnin jonotuksen jälkeen varattua ajan viikon päähän. Viikon päästä tulin uudestaan täyttämieni kaavakkeiden kanssa ja minulle annettiin maksulappu. NIE-numerosta joutuu pulittamaan reilu kymmenen euroa. Sitten kun maksu oli suoritettu pankkiin, menin takaisin laitokselle ja minun käskettiin tulla seuraavana päivänä hakemaan NIE-numeroni.
Se siis vaati useamman käyntipäivän. Kannattaa varautua siihen, että poliisilaitoksella ei puhuta englantia.

Jos aikoo jäädä pidemmäksi aikaa Espanjaan eli pysyvästi, niin hankitaan Residenssia. Residenssian saaminen menneinä vuosina oli yksinkertaisempaa. Nykyään se vaatii vähän enemmän..
Residenssia täytyy hankkia myös silloin, jos haluat hankkia espanjalaisia vakuutuksia. Itselläni on yksityinen sairasvakuutus ja tästä johtuen minun oli hankittava Residenssia. Jos et ole eläkeläinen, etkä aio tulla Espanjaan töihin, sinun on hankittava Residenssia ja yksityinen sairasvakuutus.
Me tulimme tänne elämään säästöillämme, joten katsottiin, että emme ole oikeutettuja ilmaiseen julkiseen terveydenhuoltoon. Espanja halusi takeet, että me itse kustannamme terveydenhuoltomme ja elämisemme.
Yksityinen sairasvakuutus kattaa meillä käytännössä kaiken. Saamme käydä lääkärissä niin paljon kuin tarvitsee ja vakuutus kattaa myös sairaalahoidot ja operaatiot yksityisessä sairaalassa.

Näin ollen siis me tarvitsimme Residenssian ja yksityisen sairasvakuutuksen. Tässä on eräs paradoksi. Saadaksesi Residenssian, sinulla täytyy olla sairasvakuutus. Saadaksesi sairasvakuutuksen sinulla täytyy olla Residenssia. Helppoa eikö..?
Ja miten Residenssian saa jos ei ole tulossa tekemään töitä? Ensiksi, on hankittava NIE-numero poliisilaitokselta, sillä sinun on avattava paikalliseen pankkiin tili. Tili on avattava siksi, että yksityisen sairasvakuutuksen maksut lähtevät aina tililtä suoraveloituksena.
Kun siis olet saanut NIE-numeron, kävelet pankkiin ja avaat sinne tilin. Pankki saattaa haluta nähdä sinun vuokrasopimuksesi. Kun olet saanut tilin auki, sinun on talletettava sinne tietty summa rahaa (reilu 5000 euroa) ja pyydettävä pankilta todistus tilisi saldosta. Sitten sinun on haettava sairasvakuutusta. Lopulta menet taas poliisilaitokselle kaikkien näiden papereiden kanssa (Tilisi saldotodistus, NIE-numero, residenssian hakulomakkeet, sairasvakuutuspaperit) ja haet Residenssiaa.

Mielipiteeni on, että jos olet valmis kustantamaan vähän reilu sata euroa, niin kannattaa käyttää asioidenhoitajaa. Esimerkiksi Fuengirolassa on suomalaisia asioidenhoitajia, jotka tekevät nämä asiat puolestasi, mutta se maksaa.
Minä hankin NIE-numeron itse, sekä avasin tilin itse, mutta asioidenhoitaja hoiti puolestamme sairasvakuutuksen hankkimisen sekä tuli kanssamme poliisilaitokselle selvittämään mitä haluttiin. Asioidenhoitaja myös hyvin tarkkaan kertoi meille mitä meidän pitää tehdä. Se tosiaan maksoi meille reilu sata euroa, mutta helpotti asioita paljon.

Sitten kun olet hankkinut Residenssian, olet käytännössä oikeutettu tekemään paljon asioita. Olet virallisesti asukas.

Jos muutat Espanjaan työtä tekemään, asiat voivat olla erilaisia. Silloin olet yleensä oikeutettu ilmaiseen terveydenhuoltoon, koska tulet maksamaan myös veroja. Eläkeläisten osalta en ole varma miten se heillä menee. Monet eläkeläiset tulevat tänne viettämään puolet vuodesta, joten he eivät välttämättä koskaan hae residenssiaa. He ovat vaan ikäänkuin pitkällä lomalla.

Käytännössä Espanjaan voi muuttaa ja tulla oleskelemaan hakematta mitään. Silloin kannattaa kuitenkin varautua siihen, että et saa tiliä auki ja jotkut asiat voivat vaikeutua. Sinä et välttämättä tarvitse espanjalaista tiliä, sillä rahaa voi nostaa automaateista suomalaisillakin korteilla.

Jos aiot siirtää kirjat pois Suomesta ja muutat Espanjaan, niin Suomi tulee katkaisemaan oikeutesi suomalaiseen sosiaaliturvaan. Tällöin et ole oikeutettu käyttämään euroopplaista sairaanhoitokorttia Espanjassa. Tällöin, mikäli et ole tulossa tekemään töitä, sinun on melkein pakko hankkia yksityinen sairasvakuutus, sillä jos tarvitset lääkärin apua, tulee se melko kalliiksi ilman vakuutuksia. Mistä sitä tietää milloin umpisuoli puhkeaa esimerkiksi?

Jos olet tulossa Espanjaan vaikkapa vuodeksi ja tiedät palaavasi Suomeen sitten. Tällöin en välttämättä hankkisi Residenssiaa enkä välttämättä edes vaihtaisi kirjoja pois Suomesta.

Jos olet tulossa Suomesta autolla Espanjaan ja jäät asumaan, niin sinun täytyy myös rekisteröidä autosi Espanjan kilpiin. Tämä vie myös aikaa ja rahaa. Tässä käytimme espanjalaista asioidenhoitajaa, joka hoisi kaikki paperiasiat ja muut puolestamme. Me jouduimme ainoastaan käyttämään auton katsastuksessa itse. Tämä maksoi reilu 600 euroa. Se maksaa, mutta espanjaa osaamattomalle virastoissa juokseminen ja erilaisten papereiden täyttäminen on melko mahdotonta itse.

Jos olet tulossa Espanjaan vain vaikkapa vuodeksi, niin autoa ei kannata rekisteröidä Espanjan kilpiin, mutta sinun kannattaa varautua siihen, että jos poliisi sinut pysäyttää ja selviää, että olet ollut kovinkin pitkään maassa rekisteröimättä autoasi, niin siitä seuraa ongelmia. Aina voi tosin huijata ja sanoa, että olet ollut maassa vain muutaman viikon, sillä kukaan ei oikeastaan seuraa sitä kuka tulee maahan ja milloin. Mikäli pidät autosi Suomen kilvissä, niin joudut maksamaan autoveroa Suomeen. Mikäli rekisteröit autosi Espanjan kilpiin, niin maksat autoverosi Espanjaan. Espanjassa autovero on pienempi.

Jos haluat hankkia espanjalaisen kännykkäliittymän, niin passia näyttämällä saat prepaid-liittymiä. Mikäli haluat tavallisen liittymän, niin sinulla tulee olla kolme kuukautta vanha pankkitili espanjassa ennenkuin sinulle myydään ns. laskutettava liittymä. Kännykkälaskut menee aina suoraveloituksena tililtä ja juuri avattu tili ei riitä. Sen pitää olla kolme kuukautta vanha vähintään.
Näin ollen, kannattaa hankkia alkuun siis prepaid-liittymä.

Suomalaiset ajokortit pitää käydä puolen vuoden sisällä muutosta rekisteröimässä Traficossa. Tätäkään ei kukaan seuraa, mutta jos vaikkapa hävität ajokorttisi, niin sinun on hyvin hankala saada uutta ajokorttia.

Espanjaan muutossa on monia huomioitavia seikkoja. Ensiksi kannattaa miettiä, että kuinka pitkäksi aikaa on tulossa ja mitä tekemään.
Jos olet tulossa vaikkapa vuodeksi viettämään vuorotteluvapaata, niinkuin me teimme ensiksi vuonna 2012, niin me emme silloin siirtäneet kirjoja pois Suomesta, emmekä hankkineet NIE-numeroa emmekä Residenssiaa, emmekä rekisteröineet autoa espanjan kilpiin. Pärjäsimme vuoden ihan vaan ns. turisteina. Kustansimme lääkärissä käynnit itse, vaikkakin olisimme voineet käyttää myös eurooppalaista sairaanhoitokorttia.
Asiat olivat hyvin yksinkertaisia tuolloin.

Tällä kertaa emme tiedä kauanko aiomme viipyä Espanjassa, joten teimme kaikki ns. virallisesti.
Saavuimme toukokuussa 2014 ja aloitimme heti hoitamaan asioita. Hankimme NIE-numerot, tilit, residenssiat, sairasvakuutukset, auton rekisteröinnit jne..

Kuten jo sanoin, riippuu ihan siitä mitä tulet tänne tekemään ja kuinka pitkäksi aikaa. Jotkut elävät täällä ns. turisteina ja toiset tekevät asioista virallisia. Ei sitä kamalasti kukaan valvo kuitenkaan.
Täällä asuu kymmeniä tuhansia suomalaisia ja ihmisiä eri puolilta Eurooppaa ja osa heistä on hankkinut Residenssiat sun muut ja osa elelee rennosti turistina. Monet suomalaisista eläkeläisistä viettää täällä talvikauden ja he käyttävät paikallisia terveyskeskuksia ja päivystyksiä euroopplaisella sairaanhoitokortilla tai matkavakuutuksellaan.

Töitä täällä on nyt hyvin vaikea löytää, sillä työttömyysluvut on niin huikeat.

Suosittelen käyttämään apuna asioidenhoitajaa, jos et osaa kieltä kunnolla tai haluat säästää omia hermojasi ja aikaa.

Meille muutto on ollut siitä helppoa, että me muutimme asuntoon, jonka omistaja on tuttu ihminen. Monet suomalaiset täällä vuokraa asuntoja toisilta suomalaisilta. Suoraan paikalliselta vuokraaminen vaan voi olla huomattavasti halvempaa. Täällä paikalliselta vuokraamalla voi saada kaksion jopa 300-400 eurolla.

Me kuljetimme tänne pari kuutiota tavaraa mukanamme. Lastasimme ne rekan kyytiin Suomessa ja rekka toi ne Fuengirolaan. Käytimme yritystä nimeltä Rokkikone. Rokkikone rahtaa tavaroita Suomesta Espanjaan kerran viikossa. Täällä päässä sitten pakettiauto kuljetti ne kotiovellemme 70 euron lisähintaan. Olimme tyytyväisiä palveluun.

Olemme nyt asuneet Espanjassa 7 kuukautta ja aika on mennyt nopeasti. Jos haaveilee Espanjaan muuttamisesta, niin siitä vaan! Unelmista kannattaa tehdä totta rohkeasti! Täytyy vaan muistaa, että jotain näitä paperihommia joutuu tekemään, jos haluaa tehdä asioista virallista.

Kieliä virastoissa puhutaan aika heikosti ja jonottaminen kestää. Espanjassa virastot ovat hyvin hitaita ja vanhanaikaisia.

Tässä asioita mitä minulle tuli mieleen. Me tosiaan tulimme tänne ns. lomailemaan. Me emme ole töissä, vaan elämme säästöillämme. Olemme ikäänkuin sapattivapaalla. Ensiksi vuonna 2012 vietimme täällä vuoden vuorotteluvapaalla ja sitten takaisin Suomeen palatessamme päätimme, että teemme sen aikaa töitä, että saamme sen verran rahaa kasaan, että sillä pystyy elämään Espanjassa jonkin aikaa.
Aina sitä voi palata takaisin Suomeen jos siltä tuntuu.
Kysykää lisää jos jotain tulee mieleen. Vastaan kyllä jos osaan.

Tässä alla kuvia tämän päivän joulumarkkinoista. Tuossa meidän kylällä järjestettiin jokavuotiset kansainväliset joulumarkkinat. Täällä kun asuu monista eri maista ihmisiä, niin siellä oli kojuja niin Suomesta, Venäjältä, Kiinasta, Filippiineiltä, Britanniasta, Kolumbiasta, Ranskasta..

5 kommenttia:

 1. Haluaisin muistuttaa niitä, jotka ovat muuttamassa Espanjaan töihin, että jos muutat kesken vuoden takaisin Suomeen ja Suomessaoloaika on yli 6 kk, Suomella on oikeus verottaa Espanjassa hankkimiasi työtuloja, vaikka olisit maksanut niistä verot jo Espanjaan.

  Ja edellisen työn puolesta haluaisin muistuttaa, että sillä sinisellä eurooppalaisella Kela-kortilla saa palvelut samoin oikeuksin ja velvottein kuin paikalliset JULKISESSA sairaanhoidossa. Yksityisille klinikoille käyvät vain matkavakuutukset (IF, Turva, Eurooppalainen jne.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa vain julkista hoitoa.
   Kiitos tiedosta :)

   Poista
 2. Hei! Mä oon nyt 'muuttamassa' ainakin vuodeksi Espanjaan, on pankkitili ja vakuutus, niin nyt mietinkin millä kaavakkeella hait residenciaa? kun niitä on niin monenlaisia, niin oliko se tämä registro de ciudadano de la union? Eli kaavake EX18? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä on vuosi aikaa joten voin muistaa väärin, mutta se taisi olla Ex18. Asianhoitaja auttoi tuon residencian haussa meitä. Tervetuloa Espanjaan!

   Poista
  2. Siitä on vuosi aikaa joten voin muistaa väärin, mutta se taisi olla Ex18. Asianhoitaja auttoi tuon residencian haussa meitä. Tervetuloa Espanjaan!

   Poista