keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Koiran kanssa matkustaminen Euroopassa

Kun kerroimme lähtevämme takaisin Espanjaan, niin monet kyselivät, että jääkö koiramme Suomeen. Se ei missään nimessä olisi ollut vaihtoehtona. Koira on perheenjäsen ja se kulkee sinne minne mekin.
Jami on matkustanut mukanamme useasti ja kulkenut jo kolme kertaa Euroopan halki kanssamme autolla. Nykyään koiran kanssa matkustaminen on helppoa, kun karanteeneja ei Euroopassa vaadita.

Moni tuttu ja tuntematon on kysynyt, että miten koiran kanssa matkustaminen sujuu. Aattelin siksi kirjoittaa siitä nyt tässä, josko joku tietoa kaipaa ja löytää sen täältä.

Koiran kanssa on yllättävän helppoa matkustaa. Suomesta pääsee kätevästi Finnlinesin laivalla Saksaan. Koirille on siellä ns. ulkoilutuskansi, jossa karvakorvat saavat tallustella ja tehdä tarpeensa. Laivamatka kestää n. 26 tuntia ja koiria ei saa sinä aikana kuljettaa ympäri laivaa, mutta hytissä ja ulkoilutukannella koirilla on lupa olla.

Euroopan halki ajaessamme olemme yleensä suosineet Ibis nimistä hotelliketjua. Se on ranskalainen ketju, jolla on hotelleja ympäri Eurooppaa. Ibiksiä on eri tasoisia. Halvimmat ovat nimeltään Ibis Budget hotelleja ja kalliimmat ovat sitten viiden tähden Sofitel hotelleja.
Ibis Budgetit ovat palvelleet meitä hyvin Euroopan halki matkustaessamme, sillä he sallivat koiravieraat ja hotellit ovat perussiistejä ja sijaitsevat usein hyvien tieyhteyksien varrella. Hinnat vaihtelee kolmestakympistä kahdeksaankymppiin yö, riippuen maasta ja sijainnista muutenkin.
Jotkut hotellit ottavat koirista 5-10 euron lisämaksun.

Jami on tottunut matkustamaan autossa pitkiä matkoja ja yöpymään hotellissa. Sille on tärkeää päästä vain mukaan.

Viime vuonna Suomessa asuessamme teimme automatkan Norjaan Lofooteille. Muuten Jami on kanssamme matkustanut Ruotsissa, Saksassa, Ranskassa, Luxemburgissa, Belgiassa, Espanjassa, Portugalissa. Kotoisin Jami on Tallinnan koiratarhalta.

Matkaillessa koiran kanssa täytyy tietysti huomioida, että koiralla on passi, mikrosiru ja voimassa olevat rokotukset (Rabies).
Suomesta pois matkustettaessa ei juuri muuta vaadita. Suomeen palaaminen on sitten toinen juttu. Koiralle täytyy antaa Ekinokokkoosi lääkitys ja siitä pitää olla eläinlääkärin merkintä passissa. Tämä siitä syystä, että Suomessa ei ole havaittu Ekinokokkoosia vielä ja siksi Suomi vaatii, että koira on lääkitty Suomeen tuotaessa. Muualla Euroopassa Ekinokokkoosia on ja siksi sitä vastaan ei tarvitse enää varoa.
Suomen lisäksi Norja vaatii Ekinokokkoosi lääkityksen. Ruotsi ei vaadi, koska siellä sitä jo esiintyy.
Tämän vuoksi viime kesänä, kun kävimme Norjassa Ruotsin kautta, jouduimme lääkitsemään koiran. Jos kulkee Suomesta suoraan Norjaan, lääkitys ei ole tarpeen.

Täällä eteläisessä Espanjassa täytyy muistaa, että hyttysten mukana leviää koiriin sydänmato. Siltä kannattaa koirat suojata ihan niin, että pitää koiralla kesäaikaan punkkipantaa kaulassa. Se antaa suojan. Samoin se, että yöaikaan pitää sisällä hyttyskarkotinta.

Kuumuus on täällä myös koirille kesäaikaan tukalaa. Koiran rintaa kannattaa kastella kylmähköllä vedellä ja koiran on saatava viettää kuumimmat ajat päivästä varjossa tai sisällä ilmastoidussa tilassa. Me teemme aamulenkit niin aikaisin, että kuumuus ei ole vielä niin paha.
 


Jami ei ui. Se on hänelle liian jännittävää, mutta kahlailu sujuu kivasti. Tämä yllä oleva kuva on otettu Ardales-järvillä, noin 45 minuutin ajomatkan päässä rannikolta. Oikein kiva paikka vierailla. Järvet ovat hätkähdyttävän turkoosin värisiä ja siellä voi uida, kalastaa sekä ihailla upeaa vuorimaisemaa. Kesäaikaan siellä tosin on todella kuuma. Kannattaa mennä aikaisin aamusta, jos haluaa nauttia kohtuullisesta lämpötiloista.

5 kommenttia:

 1. Tuosta koiran kanssa Euroopan läpi ajelusta olisi kiva saada lisätietoa. Mitä reittiä olette itse ajaneet jotta hotellit osuu reitille. Olemme siis muuttamassa koiriemme kanssa alkutalvesta niille nurkille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se riippuu ihan missä aikataulussa aiotte Euroopan halki ajaa? Me itse olemme suosineet kolmen yön taktiikkaa. Eli näin ajomatkaa päivälle on tullut noin 800-1100km päivässä ja kolme hotelliyöpymistä. Laiva tulee Helsingistä Travemündeen illalla kymmenen aikaan. Itse olemme jääneet yöksi Lübeckin Ibis Budgettiin heti ja jatkaneet matkaa varhain seuraavana aikana. Seuraava yöpyminen on ollut etelämpänä Ranskassa. Kerran olimme Dijonissa, viimeksi taas Dijonista vähän alaspäin. Kolmas yö on vietetty Barcelonan lähettyvillä, kerran Mataron Ibiksessä, viimeksi taas Gironan Ibis Budgetissa. Suosittelen ensin suunnittelemaan kuinka pitkiä matkoja haluaa ajaa ja kuinka nopeasti matkan haluaa taittaa. Sitten avaa Ibiksen nettisivut ja katsoo siellä olevasta kartasta mistä löytyy hotelleja. Ibiksiä on Ranskassa todella paljon. Ibikset ja Ibis Budget hotellit usein sijaitsee isojen valtateiden lähellä tai ns. teollisuusalueen nurkilla. Budgetit hyvin harvoin ovat missään kaupungin keskustassa. Meistä se on kiva, sillä koiraa on helppo aamulla lenkittää ennen tien päälle lähtöä. Esimerkiksi Ranskassa Nuits St. Georges Ibis Budget sijaitsee maaseudulla Dijonin lähellä. Todella hiljaista aluetta. Emme mielellään koiran kanssa suosi keskusta hotelleja, siksi nuo syrjemmässä sijaitsevat hotellit toimii meillä parhaiten. Olemme usein ajaneet Saksan halki ja sieltä Ranskaan ja Espanjan itärannikkoa alas päin. Välillä olemme varanneet hotellit jo etukäteen, mutta olemme myös menneet ilman varausta. Tiskillä vaan ilmoittaa, että tulee koiran kanssa.

   Poista
  2. Niin ja tässä vielä Ibis Budgettien nettisivu http://ibisbudgethotel.ibis.com/gb/home/index.shtml

   Poista
 2. Hei.
  Kiitos kommentistasi.Tosi hyödyllinen.
  Menemme kesällä 2016 tuttujen luokse Toskanaan. Hankimme Koiramme Taavetin helmikuun alussa . Pitkän harkinnan jälkeen. Se on meidän perheen jäsen ja sellaisena myös kohdellaan. taavetti tulee messiin. Olemme juuri miettineet hotellimajoitusta sekä asuntovaunun hankintaa.Kummassakin on ilmastointi. kiitre ei ole . Ole3mme nuorempana kiertäneet eurooppaa useita kertoja vaunulla , ja olleet tyytyväisiä. Tuo mainitsemasi hotelliketju, ja sen tarjoamat mahdollisuudet panee miettimään uudestaan asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tokihan oma koira on perhettä ja sen ottaa mielellään mukaan lomalle.
   Me tosiaan käytiin meidän Jamin kanssa viime kesänä Espanjasta Italiassa ja kaikki meni nappiin. Ibis hotelliketju ottaa koiraviereita. Saattavat vaan ottaa 5-10 euroa maksun siitä. Muistakaa se Ekinokokkoosi Suomeen palatessa. Suomi vaatii sen. Eläinlääkäriltä saatte apua lisää sen kanssa.

   Poista